ImobFlux.ro | Articole de ajutor în imobiliare
  • Acasă
  • Imobiliare
  • Arhitecți
  • Investiții
  • Ansambluri rezidențiale
  • Tendințe Imobiliare
  • Contact
Apartamentele noi versus cele vechi: care sunt avantajele și dezavantajele lor?
Înapoi

Apartamentele noi versus cele vechi: care sunt avantajele și dezavantajele lor?

03.03.2023

Autor: LAURA ONOFREI

Timp de citire: 10 minute

Distribuie

Link-ul a fost copiat!

O serie de investitori privați, dornici de a pune bazele unor noi ansambluri rezidențiale, și-au făcut apariția pe piața imobiliară din România pe la mijlocul anilor 2000. Noile proiecte au pus potențialul chiriaș în fața unei mari dileme: „Ce tip de locuință ar trebui să închiriez, un apartament nou sau unul vechi?  

Întrucât, piața imobiliară este mereu în schimbare și într-o continuă dezvoltare, mulți români sunt tentați să aleagă să închirieze apartamente situate în blocuri noi și moderne. Cu toate acestea, apartamentele vechi aduc și ele o serie de avantaje viitorilor chiriași. 

În acest articol, vom analiza situația închirierilor imobiliare din România și vom pune în balanță avantajele închirierii apartamentelor situate în blocuri noi vs vechi. 

 

  1. Situația închirierilor imobiliare din România 

În ultimii ani, piața imobiliară din România a crescut semnificativ, iar cererea pentru locuințe de închiriat este în continuă creștere. 

Conform unui studiu realizat de Imobiliare.ro în ianuarie 2023 în Cluj-Napoca, de exemplu, chiria medie pentru un apartament nou a fost de 2.876 lei/lună, în timp ce chiria medie pentru un apartament vechi a fost de 2.051 lei/lună. Totodată, în București, chiria medie pentru un apartament nou a fost de 3.391 lei/lună, în timp ce chiria medie pentru un apartament vechi a fost de 2.758 lei/lună. 

În general, prețurile chiriilor pentru apartamentele noi sunt mai mari în marile orașe din România, unde există o cerere mare pentru acestea din partea studenților și a expaților. 

 

  1. Avantajele apartamentelor NOI 

Apartamentele noi sunt, în general, mai moderne și mai bine echipate decât cele vechi. Acestea pot dispune de caracteristici tehnice avansate, cum ar fi sisteme de securitate, sisteme inteligente de iluminare și controlul automat al temperaturii. 

  • Performanță energetică 

Totodată, o cerință obligatorie pentru noile ansambluri rezidențiale este ca acestea să fie izolate termic. Acest fapt sporește performanța energetică a locuinței, căci pierderile de căldură din timpul sezonului rece sunt mult reduse. Prin urmare, costurile cu încălzirea sunt și ele mai mici. 

  • Spațiu și compartimentare eficientă 

Noile apartamente sunt proiectate astfel încât să satisfacă nevoile generației de astăzi. Spațiile comune sunt mult mai spațioase și facilitează interacțiunea între membrii familiei. De asemenea, balcoanele deschise au rol de spațiu recreativ și nu de depozitare, ca în vremurile de altădată. Mai mult decât atât, unele apartamente noi, situate la parter, vin la pachet cu terase descoperite și grădini proprii, care adaugă un confort sporit locuinței. 

  • Rezistență la cutremur 

Blocurile noi sunt realizate la nivel maxim de siguranță și durabilitate în raport cu zona seismică, natura terenului și stabilitatea în timp a construcțiilor.  

Clădirile construite după anii 1960 au fost proiectate după norme care impuneau o forță seismică de 3-5% din greutatea clădirii, însă, în prezent, normele actuale de construcții impun proiectarea clădirilor cu o rezistență între 8 și 8.5 grade. Prin urmare, apartamentele noi oferă proprietarilor și chiriașilor mai mult siguranță. 

  • Locuri de parcare 

Locurile de parcare reprezintă o provocare zilnică pentru românii care locuiesc în blocuri vechi. Infrastructura din ‘89 nu a fost proiectată pentru a suporta numărul mare de mașini din zilele noastre, astfel mulți proprietari nu au acces la un loc de parcare. 

În schimb, legislația de astăzi îi obligă pe dezvoltatorii de imobile noi să asigure un loc de parcare pentru locuințele de până în 100 de mp și minim 2 locuri de parcare pentru apartamentele de peste 100 de mp, precum și locuri de parcare pentru vizitatori în limita a 20% din spațiul rezervat parcărilor. 

 

3. Avantajele apartamentelor VECHI 

  • Poziționarea centrală  

Majoritatea apartamentelor noi sunt construite în zonele noi ale orașelor, care pot fi mai izolate sau mai puțin dezvoltate decât cele vechi. Prin urmare, rezidenții trebuie să parcurgă distanțe mai lungi pentru a ajunge la muncă sau pentru a avea acces la servicii publice și comerciale. 

În schimb, apartamentele vechi, sunt construite în „inimile orașelor”. Astfel, acestea oferă chiriașilor acces rapid la mijloace de transport, școli, grădinițe, spitale, spații comerciale, cafenele și restaurante.  

  • Preț mai mic 

Închirierea unui apartament într-un bloc mai vechi, vine și cu un beneficiu de natură financiară. Un apartament situat într-un bloc vechi va avea, comparativ cu unul nou, un preț mai accesibil. În plus, pentru că apartamentele noi sunt construite în zone mai noi, costurile asociate cu viața în acele zone pot fi mai mari decât în alte zone ale orașului.  

  • Arhitectură  

Blocurile construite în perioada interbelică sunt considerate bijuterii arhitecturale, datorită elementelor decorative, finisajelor fine sau elementelor de design interesante cum ar fi arcadele, balcoanele elegante sau pereții sculptați.  

Aceste detalii de design pot adăuga o notă de frumusețe și eleganță clădirilor, făcându-le să iasă în evidență în peisajul urban. Acest aspect poate reprezenta un avantaj pentru cei care își doresc o locuință cu personalitate. 

 

Totuși, noi nu putem să-ți oferim răspunsul corect la întrebarea „Ce apartament să aleg, nou sau vechi?”, întrucât trebuie să ții cont de nevoile și dorințele tale. În schimb, îți putem recomanda să-ți rezervi timp suficient de gândire, deoarece achiziționarea unui apartament este o investiție serioasă și de durată. 

Nu uita că poți apela oricând la un specialist care să-ți ofere mai multe sfaturi și să te îndrume pe drumul cel bun! 

Vezi următorul articol

Mai multe articole

2 ani Citește articolul Sami Bumbu Studio - Arhitect sub reflector

Sami Bumbu Studio - Arhitect sub reflector

Sami Bumbu este un arhitect remarcabil, cu un stil unic și inovator, care a reușit să-și câștige reputația ca unul dintre cei mai buni arhitecți din România și Europa. 

Autor:Alexa Ioan

1 an Citește articolul Cum Să Negociezi Prețul unei Proprietăți Imobiliare

Cum Să Negociezi Prețul unei Proprietăți Imobiliare

Pentru a calcula corect preţul locuinţei pe care am dori să o cumpărăm, putem studia ofertele de pe site-urile de anunţuri și agenţii imobiliare, folosind locuinţe cu caracteristici similare.

Autor:Pop Maria

2 ani Citește articolul Cum să cumperi o proprietate imobiliară, în România, ca străin?

Cum să cumperi o proprietate imobiliară, în România, ca străin?

Țara noastră oferă o combinație unică de istorie, cultură și oportunități economice, iar proprietățile imobiliare din România sunt relativ ieftine în comparație cu alte țări europene.

Autor:Dinu Ileana

2 ani Citește articolul Care sunt pașii de urmat în procesul de vânzare-cumpărare a unei proprietăți imobiliare?

Care sunt pașii de urmat în procesul de vânzare-cumpărare a unei proprietăți imobiliare?

Piața imobiliară își menține dinamismul, oferind o mulțime de oportunități de investiție, însă procesul de vânzare-cumpărare poate fi considerat a fi dificil și stresant.

Autor:Ana Ema

Urmărește-ne și pe

Cele mai citite articole

2 ani Citește articolul Tendințele pieței imobiliare în România: ce se schimbă în 2023?

Tendințele pieței imobiliare în România: ce se schimbă în 2023?

Descoperă schimbările care vor avea loc pe piața imobiliară din România în anul 2023.

Autor:LAURA ONOFREI

2 ani Citește articolul Cele mai titrate zone rezidențiale premium din București în 2023

Cele mai titrate zone rezidențiale premium din București în 2023

Află care sunt cele mai titrate zone rezidențiale premium din București în 2023

Autor:LAURA ONOFREI

2 ani Citește articolul De ce să NU cumperi, ci să închiriezi un apartament în 2023?

De ce să NU cumperi, ci să închiriezi un apartament în 2023?

Să cumpăr sau să închiriez un apartament? Află cum poți lua decizia potrivită!

Autor:LAURA ONOFREI

2 ani Citește articolul Ce factori influențează prețul proprietăților imobiliare din România?

Ce factori influențează prețul proprietăților imobiliare din România?

Există o serie de factori care influențează prețul proprietăților imobiliare din România. Află care sunt aceștia!

Autor:LAURA ONOFREI

2 ani Citește articolul De ce este importantă locația și zona în achiziționarea unei proprietăți imobiliare?

De ce este importantă locația și zona în achiziționarea unei proprietăți imobiliare?

Achiziționarea unei proprietăți imobiliare este o decizie importantă și poate fi una dintre cele mai mari investiții financiare pe care o persoană o poate face de-a lungul vieții sale.  

Autor:LAURA ONOFREI

2 ani Citește articolul Sami Bumbu Studio - Arhitect sub reflector

Sami Bumbu Studio - Arhitect sub reflector

Sami Bumbu este un arhitect remarcabil, cu un stil unic și inovator, care a reușit să-și câștige reputația ca unul dintre cei mai buni arhitecți din România și Europa. 

Autor:Alexa Ioan

2 ani Citește articolul Cum să-ți găsești o proprietate imobiliară care să corespundă nevoilor și bugetului tău?

Cum să-ți găsești o proprietate imobiliară care să corespundă nevoilor și bugetului tău?

Cu toții ne dorim să avem parte de un colț de rai, în care să ne refugiem după o zi lungă la muncă sau după 6 laboratoare la facultate.

Autor:Ioana Cișmadu

2 ani Citește articolul De ce se vând imobilele în 2023 mai repede decât în anii precedenți?

De ce se vând imobilele în 2023 mai repede decât în anii precedenți?

În ultimii ani, piața imobiliară a trecut printr-un proces de schimbare considerabil, iar numărul de tranzacții ale imobilelor au crescut considerabil. Însă, care sunt factorii care au contribuit la creșterea cererii în ceea ce privește numărul de vânzări ale proprietăților imobiliare în 2023 , și cum puteți face ca procesul de cumpărare sau vânzare să fie mai ușor și profitabil pentru dumneavoastră?

Autor:Elena Mina

2 ani Citește articolul Cum să-ți găsești un agent imobiliar de încredere și calificat?

Cum să-ți găsești un agent imobiliar de încredere și calificat?

Autor:LAURA ONOFREI

2 ani Citește articolul Investiția în proprietăți pentru închiriere în România: este o opțiune viabilă?

Investiția în proprietăți pentru închiriere în România: este o opțiune viabilă?

Autor:Diana-Ileana Popescu

WhatsApp+Image+2023-03-01+at+17.04.01.jpeg
1.svg
i-icon.svg
t-icon.svg
f-icon.svg

Categorii

  • Imobiliare
  • Arhitecți
  • Ansambluri rezidențiale
  • Tendințe imobiliare
  • Investiții imobiliare

Parteneri

  • Kity.ro
  • Gagagugu.ro
  • Magic5.ro
  • Eduedu.ro
  • Hidrostore.ro
  • Slefuire Marmura

Informații legale

  • Termeni și condiții
  • Politică de confidențialitate
  • Politică cookie
  • SOL
  • ANPC

Utile

  • Acasă
  • Contact
  • Hartă site
SAL.webp
SOL.webp

© 2023 ImobFlux.ro Toate drepturile rezervate. Website dezvoltat de Creare Site Web si gazduit de HOSTICO

Acest site folosește "cookies". Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora. Vezi politica cookie.